Ban the bullets!!

Ik snap best wel dat als je een presentatie moet geven, je de benodigde Powerpoint slides snel kunt maken met bullet points erin.

Het enige wat je hoeft te doen is nadenken over de verschillende te behandelen onderwerpen, ieder onderwerp te noemen als titel in een slide, en tenslotte de belangrijkste punten per onderwerp als bullet points met korte zinnen erin zetten.

Dan heb je structuur in je verhaal gebracht en zie je bovendien tijdens het presenteren over welke punten je iets moet vertellen. Handig toch? Misschien moet je wel nog even oefenen hoe je het verhaal rond de bullet points vertelt, maar dan is de presentatie klaar. Als het even meezit kun je dit de dag van te voren wel even doen.

Hier zal niemand raar van opkijken. Het is een heel gebruikelijke manier om presentaties te maken en te geven.

Echter realiseert zich wel eens iemand dat het publiek een hele lange tijd naar die bullet points moet kijken tijdens de presentatie? Dit betekent dus dat het publiek heel lang naar korte stukje tekst met een dikke stip ervoor staart. Vaak is die korte tekst een hele cryptische omschrijving van een wat langer verhaal. Dus in de meeste gevallen leest het publiek de korte zin, maar moet toch het hele verhaal horen om het “punt” te snappen. Ik denk dat ik niet de enige ben die presentaties met dit type slides in de meeste gevallen oersaai vind en er dus weinig van opsteek.

In het algemeen realiseren presentatoren zich niet dat van een verhaal via geschreven en gesproken taal, na twee dagen slechts 10% van de inhoud zal blijven hangen bij het publiek! En dat is toch zeker niet wat je als presentator wilt bereiken. Maar als je plaatjes in jouw presentatie hebt staan, dan blijkt dat er na twee dagen nog 90% van deze plaatjes is blijven hangen. Ik neem aan dat je als presentator graag wilt dat de informatie die je overbrengt ook na twee dagen nog bij het publiek grotendeels in het geheugen zit. Het kan niet de bedoeling zijn dat datgene waar je zo vol vuur over verteld hebt, na twee dagen al grotendeels is weggezakt. Daarom pleit ik in mijn workshop Visual Facilitation zo intensief voor het gebruik van zinvolle plaatjes om de informatie over te brengen, in plaats van slides gevuld met bullet points. Let wel: ik zeg niet dat je als presentator geen tekst op je slides zou mogen hebben, of dat die bullet points niet handig zijn voor jezelf. Maar als je wilt dat je boodschap lang blijft hangen, is gebruik van zinvolle (en eenvoudige!) plaatjes onvermijdelijk. Dan heb ik het er nog niet eens over dat het voor het publiek aangenamer is om naar te kijken dan de eindeloze visueel op elkaar lijkende bullet lists. Het publiek zal bij plaatjes nieuwsgierig zijn naar de volgende slide. De aandacht blijft beter aanwezig. Die bullet points zijn overigens wel zinvol als je ze in de hand-out van de slides opneemt als tekst bij de gepresenteerde slides.

Zo zijn er nog veel meer redenen waarom het zinvol is om in onze communicatie met anderen veel meer gebruik te maken van eenvoudige plaatjes. Maar in deze blogpost wil ik alleen maar pleiten voor het in de ban doen van die gebruikelijke, maar oh zo irritante, bullet points.

Dus beste presentatoren: Ban the bullets!